top of page

AIT/FST hallástréning

Az AIT (Auditory Integration Training) és az FST (Filtered Sound Training) a Hallási Figyelem Tréning nemzetközi elnevezései, amit Magyarországon is használunk.

„A Hallási Figyelem Tréning szigorúan összeválogatott zene speciális elektronikus modulációjával vátja ki módosító hatását az idegrendszer működésére. A speciális szoftver randomizálja a magas és a mély hangok váltakozását, ami egyedülállóan stimulálja a hallóidegpályákat.”

(Forrás: https://aitmagyarorszag.hu/az-ait-tortenete/)

Az Auditív Feldolgozás Zavara
(Auditory Processing Disorder-APD)

Az angol nyelv jobban megkülönbözteti a „hallást” (hearing), mint a hallószervünk, azaz a fülünk működését és a „hallást” (listening), mint a fülünk által felfogott és továbbított jel feldolgozását. Magyarul hallásnak és beszédészlelésnek lehet meghatározni. Az auditív jel feldolgozása egy újabb szint, ami már az idegrendszer feladata. Sokszor hallhattuk már: a szemünkkel nézünk, de az agyunkkal látunk. Így kell ezt elképzelni a fülüknél is.

A hallástréning:

  • A tréninget egy héten belüli negatív fül-orr-gégészeti lelettel lehet elkezdeni

  • 6 éves kortól ajánlott az audiológus által készített hallásvizsgálat vagy a szakembereink által készített hallási figyelem szűrés.*

  • A tréninget szakembereink végzik, akik a bemeneti vizsgálati eredmények alapján egyénre szabott programot állítanak be az ügyfél számára.

  • A tréning 10 napon keresztül tart. Naponta 2×30 perc „zenehallgatás”. A napi két alkalom között minimum 3 óra szünetnek kell eltelnie. A tréningek rugalmasan hozzáigazíthatók a napirendhez.

  • A 30 perces hallgatások alatt tilos a szórakoztató elektronikai berendezések (tv, mobiltelefon, tablet, számítógép, iPad, Xbox PlayStation, stb.) használata. A gyerekek ilyenkor rajzolással, gyurmázással, kirakósozással egyéb játék tevékenységgel foglalkozhatnak vagy csak egyszerűen relaxálhatnak.

  • A tréning ideje alatt és az azt követő 4 hónapban TILOS fej-, és fülhallgatón keresztül zenét hallgatni, zajos környezetben (koncert, disco, sportmérkőzések) tartózkodni. Amennyiben ez elkerülhetetlen (pl. munka miatt), javasolt a füldugó vagy zajvédő fejhallgató alkalmazása.

  • A tréning a vesztibuláris redszert is érinti (az egyensúlyszervünk is a belsőfülben található), a 10 napban ajánlott a mozgásterápiák, valamint az egyensúlyra ható mozgások/ sportok szüneteltetése.

*A szakembereink által végzett Hallási Figyelem Teszt NEM HALLÁSVIZSGÁLAT és nem a személy hallásállapotát hivatott meghatározni. Amennyiben szakembereink eltérést tapasztalnak, abban az esetben audiológus szakemberhez irányítják az ügyfelet.

Az audiometriai vizsgálat eredményét csak szakembereink tudják értelmezi a tréningre való alkalmasság szempontjából.

Egy alkalom időtartama 60 perc.

A hallástréninget a Magyar AIT/FST Egyesület által elismert hallástréner tartja.

A magyar AIT/FST Egyesület azokat a trénereket fogja össze, akik Dr. Guy Berard által kifejlesztett AIT (Auditory Integrated Training) tréning Porta FST változatával dolgoznak és  betartják a tréninghez tartozó előírásokat.

bottom of page